Arbetstidsförkortning debatteras flitigt just nu. Ska det lagstiftas eller ska det regleras genom avtal? Ett perspektiv som saknas i debatten är chefernas inställning. Sveriges chefsorganisation Ledarna har därför frågat Sveriges chefer om hur de ställer sig till arbetstidsförkortning.
– Chefer ansvarar för den dagliga verksamheten vilket ger dem en unik inblick i vilka effekter en arbetstidsförkortning skulle få. Därför är deras perspektiv viktigt att ta med i debatten, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
Så hur ställer sig chefer till arbetstidsförkortning med bibehållen lön? Nästan hälften av cheferna vill se över arbetstidens längd generellt. Tre av tio chefer menar att den bör ses över för vissa branscher och två av tio menar att arbetstidens längd inte bör förändras.
– Undersökningen visar att det finns stöd för att se över arbetstiden bland Sveriges chefer. Den visar också att det skiljer sig mellan olika branscher och verksamheter. För Ledarna blir det tydligt att en eventuell arbetstidsförkortning* måste regleras via avtal som tar hänsyn till verksamheters olika förutsättningar. Den svenska modellen bygger på att parterna förhandlar och kommer överens om villkoren på arbetsmarknaden, utan att staten ska gå in och lagstifta. Vår rapport visar att en majoritet av cheferna, 62 procent, håller med oss i det, fortsätter Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
En majoritet av cheferna bedömer att en arbetstidsförkortning kan ge positiva effekter som mer nöjda medarbetare, lägre sjukskrivningstal och lägre personalomsättning. Samtidigt ser de risker för negativa effekter för dem själva i rollen som chef. Minskad tid för medarbetarna, ökad stress och mindre utrymme för kompetensutveckling är några av de effekter som cheferna själva lyfter fram. Mer än hälften av cheferna tror inte heller att det är möjligt att genomföra en arbetstidsförkortning för sina medarbetare med bibehållen produktion i verksamheten.
Dessutom tror cheferna att övertidsuttaget för medarbetarna kan öka, de får försämrad löneutveckling och ett mindre utrymme för kompetensutveckling.
– I Ledarnas rapport Livslångt lärande för chefen – behöver chefen kompetensutveckling?, (2023) uppger fler än 40 procent av cheferna att de i hög eller i ganska hög utsträckning har behov av kompetensutveckling de närmaste två åren. Inte minst för att klara den gröna omställningen. Om både chefer och medarbetare får mindre tid för kompetensutveckling kan det i förlängningen påverka samhällsekonomin negativt, avslutar Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
Några övriga resultat ur rapporten:
• Nästan hälften av cheferna tycker att arbetstidens längd bör ses över.
• 62 procent förordar att arbetstidsförkortning bör regleras genom avtal och inte genom lagstiftning.
• 56 procent tror inte att det är möjligt att genomföra arbetstidsförkortning med bibehållen produktion i verksamheten.
• En majoritet tror dock att kortare arbetstid skulle leda till nöjdare anställda, lättare att rekrytera, lägre sjukskrivningstal och lägre personalomsättning.
• Fler än hälften tror att kortare arbetstid skulle innebära ökade verksamhetskostnader.
• Fyra av tio tror att arbetstidsförkortning skulle leda till mindre utrymme för kompetensutveckling, ett utökat övertidsuttag och sämre löneutveckling för medarbetarna.
• Chefer som är kvinnor tenderar att ha en mer positiv syn på förkortad arbetstid än männen.
• 52 procent bedömer inte att det är möjligt med förkortad arbetstid för dem själva utan att det skulle påverka produktionen eller kvaliteten i deras arbete.
• 60 procent tror att deras egen välmående skulle bli bättre, men samtidigt att stressen skulle öka (47 procent).
• Yngre chefer tenderar att ha en mer positiv syn på hur kortare arbetstid skulle påverka deras uppdrag som chef.