Leveranserna av trävaror till svensk byggsektor har varit de lägsta sedan 1990-talskrisen och sågverken pressas samtidigt av höga kostnader. Möjligen kan ett höjt rotavdrag och sänkta räntor vara början på en försiktig återhämtning. Det visar Skogsindustriernas nya marknadsrapport Så går det för skogsindustrin, som även belyser hur handelskriget kan påverka träindustrin.
Att byggandet i Sverige inte har tagit fart som förväntat blir tydligt i rapporten Så går det för skogsindustrin. Träindustrins lönsamhet pressas av ett fortsatt högt kostnadsläge och ansträngd råvarutillgång, vilket har lett till ett flertal produktionsneddragningar. Trots att produktpriserna generellt ligger på en högre nivå än normalt, har de haft svårt att hålla jämna steg med kostnadsökningen i vissa segment.
– Det har varit en utmanande tid för trävarusektorn, som hittills räddats av en fortsatt stark export. Nu sätts förhoppningen till att räntesänkningarna och det tillfälligt höjda rotavdraget ska bidra till återhämtningen på den svenska marknaden, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna.
Framöver finns skäl att hålla ett extra öga på valutan. En stärkt krona skulle kunna förändra konkurrenssituationen gentemot andra europeiska tillverkare. Men även i Centraleuropa finns tecken på att kostnadsläget är högt, vilket mildrar eventuella negativa effekter.
Även Trumps tullkrig kan komma att få effekter för träindustrin, framför allt om det påverkar globala handelsflöden. Trävaror är än så länge undantagna från USA:s nya tullar, men en specialutredning om att säkerställa tillgången på råvara har inletts. Resultatet och eventuella nya tariffer för trävaror väntas i november. USA anser att trävarusektorn är av nationellt säkerhetsintresse och har tagit ett policybeslut om att öka den inhemska produktionen.
– Att USA skulle bli självförsörjande på trävaror inom en rimlig tid är inte realistiskt. Däremot sätter ambitionen fokus på skogsvärdekedjornas strategiska betydelse för ett lands försörjningsförmåga och det värde som den svenska skogssektorn har för Sverige och Europa på den globala spelplanen, säger Christian Nielsen.
Bild: Jerzy Morkis