Igår kom den efterlängtade elmarknadsutredningen som haft i uppgift att förbättra elmarknadens funktion för att på en relativt kort tid modernisera och bygga ut Sveriges elsystem. Huvudförslagen är bra och kan få en mycket positiv effekt i systemet om de implementeras skyndsamt av regeringen, menar Teknikföretagen i ett pressmeddelande.
– Utredaren föreslår – i likhet med vad Teknikföretagen länge efterfrågat – att det behövs ett stöd till havsbaserad vindkraft. Stödet bör vara utformat i likhet med det som nyligen lagts fram för ny kärnkraft, det vill säga ett prissäkringsstöd. Det är mycket välkommet, säger Teknikföretagens expert inom klimat och energi, Miriam Münnich Vass.
– Havsbaserad vindkraft kommer att bli viktigt framöver då landbaserad vind ofta har svårt att ta sig igenom tillståndsprocesserna. Det är framför allt södra Sverige och Västra Götaland som behöver mer energi och överföringskapacitet skyndsamt, fortsätter Miriam Münnich Vass.
Vidare föreslås i utredningen att en ersättning bör utgå till de som kan bidra med viktiga funktioner i elsystemet såsom rotationsenergi, frekvenshållning och lokal kapacitet. Teknikföretagen har länge förespråkat att ny teknik ska nyttjas i det moderna elsystemet och nu hoppas vi att ersättningen ska kunna gå till lagring- och flexibilitetslösningar samt andra smarta och AI-baserade lösningar. Allt för att optimera nyttjandet av elsystemet, jämna ut prisvolatiliteten och möjliggöra för fler att ansluta till nätet.
Att ge tydligare uppdrag och ansvar till Svenska Kraftnät, Energimarknadsinspektionen och regionala/lokala nätägare är också viktigt för att förbättra effektiviteten och därmed spara resurser. Teknikföretagen välkomnar ett sådant initiativ. Nu blir det upp till regeringen att ta sitt ansvar och implementera det som experterna har föreslagit efter breda och djupgående analyser.
För att lyckas med elektrifieringen och samhällets klimatomställning krävs ett elsystem som kan leverera betydligt mycket mer el och effekt än idag till en konkurrenskraftig totalkostnad.