Omkring 30 procent av jordens landyta är täckt av skog. Genom att binda koldioxid från atmosfären spelar skogarna en avgörande roll i kolcykeln och i vårt globala klimatsystem. Europeiska rymdorganisationens (ESA) satellituppdrag ”Biomass” syftar till att observera skogarnas tillstånd och utveckling över tid.
Skogarna fungerar som planetens gröna lungor – de förser oss med syre och lagrar stora mängder koldioxid. Med miljösatelliten Biomass får forskare bättre verktyg för att förstå skogarnas betydelse för vårt klimat och deras roll i koldioxidcykeln. Huvudentreprenör för projektet är Airbus Defence and Space (UK).
Svensk teknik för effektiv datanedlänkning
Biomass är utrustad med en högeffektsantenn från Beyond Gravity, anpassad till moderna jordobservationssatelliters ökade behov av snabb datanedlänkning. Antennen, som påminner om en stor glasstrut i form och storlek, kombinerar kompakt format med hög prestanda.
– Vi samlar in allt mer jordobservationsdata, samtidigt som satelliterna blir mindre. Därför fanns ett tydligt behov av en kompakt men kraftfull antenn för nedlänkning av data, säger Tom Seeman, Director Marketing & Sales Electronics på Beyond Gravity i Göteborg.
Den avancerade X-bands helixantennen utvecklades av Beyond Gravity i Göteborg för ESA:s räkning. Företaget levererade även S-bandsantennen för TTC (Telemetry, Tracking and Command), som ansvarar för kommunikation och kontroll av satelliten.
Dator och adapter från Sverige
Beyond Gravitys anläggning i Göteborg producerade också Vega-C On Board Computer, en dator som styr raketens förprogrammerade flygsekvenser under uppskjutningen och ingår i Vega Avionics System.
Från Beyond Gravity i Linköping levererades nyttolastadaptersystemet, inklusive det separationssystem som frigör satelliten från raketen i rymden.
Biomass – fakta om uppdraget
Satelliten Biomass ska mäta mängden skogsbiomassa och ge en bättre förståelse för hur skogarna förändras över tid. Den kunskap som samlas in stärker vår förståelse för kolets kretslopp och klimatförändringarnas långsiktiga effekter.
Banhöjd: 666 km
Förväntad livslängd: Minst 5,5 år
Varför är skogsbiomassa så viktig?
Skogar hyser cirka 80 procent av all landbaserad biologisk mångfald, och de tropiska skogarna producerar över 40 procent av det syre vi andas. När skogar förstörs frigörs lagrat kol till atmosfären, vilket förstärker klimatförändringarna.
Biomass möjliggör övervakning av förändringar i skogsbiomassa över tid, vilket ger forskare underlag för att utvärdera skogsskyddsinsatser och förstå avskogningens klimatpåverkan.
Hur mäts skogsbiomassa från rymden?
Att mäta ett träds massa från rymden är en utmaning. På samma sätt som man kan uppskatta ett träd massivt genom att mäta dess stamdiameter, använder Biomass avancerad radar för att indirekt uppskatta skogens struktur.
Satellitens radarsignal tränger genom krontaket och reflekteras mot trädens strukturella delar, som stammar och grenar. Genom att analysera den reflekterade signalen kan forskarna beräkna parametrar som skogsbiomassa och skogshöjd.
Biomass använder en särskild typ av radar som inte bara ser genom moln utan även tränger igenom täta trädtoppar – en nyckel för att uppskatta skogars faktiska biomassa.
Vega-C – Europas nya bärraket
Vega-C är en europeisk bärraket på 35 meter, som väger 210 ton vid uppskjutning. Den är avsedd att skjuta upp små vetenskapliga och jordobservationssatelliter, med förbättrad prestanda och större nyttolastkapacitet jämfört med tidigare Vega-modeller.
Mer information:
ESA:s Biomass-uppdrag: länk
Fakta och siffror om Biomass: länk
Copernicus jordobservationsprogram: länk
Vega-C bärraket: länk
Videor:
ESA: Så mäter Biomass skogsbiomassa
Beyond Gravity: Innovation för mänsklighetens bästa