Nyheter

SBMI tar fram branschvägledning för rennäringsutredningar

Arbetet med att ta fram en branschgemensam vägledning för rennäringsutredningar inom bergmaterialindustrin har nu inletts. Syftet är att öka kvaliteten, förutsägbarheten och rättssäkerheten i miljöprövningar där rennäring berörs. Projektet genomförs med stöd av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF.

För företag som verkar i renskötselområdet är rennäringsfrågor ofta en avgörande del i tillståndsprocesserna. Utredningarnas omfattning varierar stort, vilket skapar osäkerhet och brist på enhetlighet.

– Vi vill skapa ett konkret och användbart stöd för branschen som bidrar till både rättssäkra prövningar och god samexistens med rennäringen. Genom att ta fram en vägledning som utgår från våra specifika verksamhetsförutsättningar, hoppas vi på ökad förståelse och bättre beslutsunderlag, säger Lisa Sennström, hållbarhetschef på SBMI och projektledare.

Samverkan mellan bransch, experter och forskning

Projektet leds av SBMI, Sveriges bergmaterialindustri, tillsammans med medlemsföretag och experter från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Sweco ansvarar för utvecklingen av metodiken.

– Det är viktigt att vägledningen bidrar till objektiva beslutsunderlag, och att det leder till att tillstånd och åtgärder blir praktiskt genomförbara, för alla inblandade, säger Johan Nyqvist på Sweco.

Sametinget, Svenska samernas riksförbund (SSR) samt länsstyrelserna inom renskötselområdet kommer att ges möjlighet att lämna synpunkter på vägledningen via remiss. Projektet beräknas avslutas under våren 2026.

Ett konkret verktyg för bättre prövningar och minskad påverkan

Det konkreta resultatet av projektet blir en vägledning som visar hur rennäringsutredningar kan genomföras på ett enhetligt, kvalitetssäkrat och praktiskt tillämpbart sätt inom bergmaterialindustrin. Vägledningen ska fungera som ett stöd för företag vid ansökan om miljötillstånd, ge myndigheter bättre underlag för bedömningar och bidra till ökad transparens gentemot samebyar och andra berörda parter.

Detta leder till att den negativa påverkan på samebyars verksamhet minskar, genom att bättre skyddsåtgärder tas fram. Genom att samla branschens erfarenheter och forskningsbaserad kunskap i ett gemensamt dokument skapas en plattform för tydligare dialog och mer förutsägbara prövningar.

Deltagande organisationer och personer:

Sveriges bergmaterialindustri – Lisa Sennström, hållbarhetschef

Sweco
Johan Nyqvist, uppdragsledare
Tove-Mathilda Thomasdotter-Myhr, biträdande uppdragsledare
Petra Bäckman, processledare
Johan Emanuelsson, seniorkonsult

NCC Industry AB – Susanne Nordin, råvaruhandläggare

Swerock AB – Marie Eldståhl, gruppchef

Svevia AB – Josefin Lundström, råvaruchef

Delphi – Christian Härdgård, advokat och partner

Skanska Industrial Solutions AB – Maria Elofsson, projektutvecklare

Mtab (Mellanbygdens Transport AB) – Johannes Boström, vd

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), expertråd Anna Skarin, professor i renskötsel
Per Sandström, docent i renskötselns markanvändning