Igår presenterades ett förslag på översyn av elområdesindelningen i Centraleuropa och Norden. Det är ett tekniskt arbete – men med mycket konkreta konsekvenser för företag, hushåll och investeringar i energiomställningen. E.ON hade önskat en större översyn än vad Svenska kraftnät föreslår och anser att ambitionen bör vara större områden, och att det i detta skede bör föreslås en övergång till två elområden.
Det är det mest realistiska alternativet – och det bästa för kunderna, menar E.ON i ett pressmeddelande.
Färre elområden ger fler möjligheter
Högst på E.ONs önskelista står en elområdesstruktur som speglar systemets fysiska verklighet – men utan att lägga onödiga hinder i vägen för kunder, investeringar eller marknadsaktörer.
E.ON ser framför sig en modell där:
Elområden är tillräckligt stora för att uppnå balans mellan produktion, förbrukning, handel och lagring. Färre och större områden ger bättre förutsättningar för investeringar, för en bättre fungerande elmarknad med tillräckliga reserver samt en långsiktig planering.
Två elområden i Sverige är ett genomförbart, stabilt och funktionellt alternativ. Det skapar klarhet för kunderna och förutsägbarhet för marknaden.
Grunden måste vara tydlig: elmarknaden ska vila på marknadsprinciper. Prissignaler ska spegla verkliga kostnader – och kunder ska ha en rimlig chans att påverka dem genom sina beteenden.
Stabilitet, enkelhet och ansvar
– Elområden är inte ett mål i sig – de är ett verktyg för att uppnå en fungerande marknad. Då behöver modellen vara både logisk och hanterbar. Vi tycker det är bra att Svenska kraftnät avser att göra en ny analys, och fokuserar mer på svenska förhållanden. En analys med fokus på större elområden bör inledas så snart som möjligt, säger Joakim Cejie, chef Public Affairs på E.ON.
– Fjärrvärme och flexibel elanvändning är viktiga verktyg för att hantera prissvängningar och skapa trygghet i elsystemet. Här ser vi att kunderna redan idag gör nytta – och det måste premieras i framtidens modell, avslutar Joakim Cejie.
Bild: martins2018