Nyheter

Jernkontoret om Budget 2025: ”Satsningar i rätt riktning men regelverken blir avgörande”

Regeringens budget för 2025 innehåller flera välkomna reformer för att stärka svensk konkurrenskraft. För att få effekt av de satsningar som nu görs krävs dock omfattande reformer av lagar och regler för att effektivisera tillståndsprocesser och öka den fossilfria kraftproduktionen.

Idag presenterade regeringen budgetpropositionen för 2025. Svensk järn- och stålindustri välkomnar strukturella reformer som bidrar till att bygga svensk konkurrenskraft framåt.

Särskilt viktiga är satsningarna på stärkt fossilfri elförsörjning, forskning och innovation, transportinfrastruktur och effektivare tillståndsprocesser.

 Järn- och stålindustrins konkurrenskraft bygger på att det finns goda generella villkor för att bedriva industriell verksamhet i Sverige. Därför är det välkommet att regeringen väljer att lägga stora delar av reformutrymmet på att bygga Sveriges starkare inför framtiden. Men för att resurserna ska kunna användas på rätt sätt behövs stora reformer av regelverk och lagar, inte minst för att tillståndsprocesserna ska bli effektivare och drivkrafterna för att bygga ny fossilfri elproduktion ska öka, säger Annika Roos, vd på Jernkontoret.

Här kan du läsa Jernkontorets kommentarer om några av de budgetnyheter som släppts tidigare:

Ökad vindkraftsutbyggnad kräver stabila incitament och långsiktiga spelregler – Jernkontoret

Välkommen satsning på effektivare tillståndsprocesser.