Nyheter

Skogsstyrelsen: Långt kvar till en klimatanpassad skog

Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.

– Klimatanpassning är något som diskuteras allt bredare inom skogsbruket. Men vår analys visar att det behövs mer förändringsarbete på de flesta områden för att klara hoten från klimatförändringarna, säger Per Hazell, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.

Ett förändrat klimat ställer nya krav på skogen och skogsbruket där stormar, bränder, insektsangrepp och torka är några exempel på vad som i större utsträckning kan komma att påverka tillväxt och biologisk mångfald negativt.

Svampangrepp, storm och insekter

Skogsstyrelsen tog för fem år sedan fram en handlingsplan för klimatanpassning av skogsbruket utifrån de lagkrav som finns på myndighetens klimatarbete. I handlingsplanen finns tre effektmål och 12 delmål som nu för första gången följts upp.

Delmålen handlar bland annat om att sätta trädslag på platser där de trivs bäst för att göra dem mer motståndskraftiga, att minska mängden skog som drabbas av bränder, svampangrepp, storm och insektsangrepp som till exempel granbarkborre. Det finns också mål om färre skador av viltbete, rotröta, ras och skred, körskador men också ökad återvätning.

Fyra av tolv mål nådda helt eller delvis

Skogsstyrelsens första femårsanalys av målen visar att fyra av de tolv målen har nåtts helt eller delvis. (Se hela listan nedan.) Det handlar om mängden skog som drabbats av skogsbränder, andelen tall som sätts på rätt mark, ökad mängd löv- och blandskog samt återvätning.

När det gäller övriga mål behövs mer arbete. Det omfattar bland annat insatser mot insektsangrepp, rotröta, viltbete, körskador, hänsyn till renbete och stormskador.

Klimatskador måste minska

– Det behövs livskraftiga träd med färre skador för att bevara den biologiska mångfalden men också och för att bibehålla tillväxten i skogen så att den kan bidra till utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle. Därför måste mängden träd som dör eller skadas av klimatförändringarna minska, säger Per Hazell.

Analysen pekar även på att vissa delmål kan behöva formuleras om eller utökas för att bättre spegla samhällets behov av klimatanpassning inom skogssektorn. I flera fall behöver datainsamlingen förbättras.

Rapport: Uppföljning av klimatanpassning och effekter i skogen.pdf

Foto: Jessica Johansson