En världsunik flisbil med 36% ökad lastförmåga markerar ett nytt kapitel inom elektrifiering av tunga transporter. Stora Enso och LBC Frakt har tillsammans med Scania tagit fram en flisbil som kommer göra betydande påverkan på koldioxidutsläppen, fordonet är en del i en flotta av elektriska lastbilar som kommer rulla inom Värmland skogsindustri och visar hur elektrifieringen av transportbranschen kan genomföras i ett systemperspektiv.
De svenska utsläppen av växthusgaser från vägtrafik ökade med 18 procent förra året enligt preliminära siffror från Trafikverket. Nu visar vi upp fem fordon som tillsammans kommer kunna minska koldioxidutsläppen i Värmland med drygt 1000 ton koldioxid årligen.
Det blir nu verklighet inom ramen för TREE-projektet där Stora Enso, LBC Frakt och Scania tillsammans med partners blir de första i landet som kan presentera en hel flotta av olika konfigurerade lastbilar. Fordonen har alla olika uppdrag att lösa inom skogsindustrin, för att på så sätt kunna komma närmare att elektrifiera hela industrins behov av inrikes transporter. De fem elektrifierade transportfordon som nu rullar ut i området kring Skoghalls bruk kommer att visa att den bredare omställningen är möjlig samt ta energieffektiviseringen till ytterligare en nivå som tidigare inte varit möjlig med elektrifierade tunga fordon.
Skoghall är ett av naven i satsningen
Inom ramen för TREE-projektet finns sju demonstrationssajter i Sverige. En av dem är runt Skoghalls bruk i Värmland där både laddinfrastruktur och fordon testas i samverkan. Totalt testas fem fordon: två fordon för flistransporter, ett skyttelfordon för transporter av kartongrullar mellan bruk och terminal och en eldriven lastbil för att hantera restprodukter.
Dessutom testas två elektriska timmerlastbilar med egen kran. Det blir de första elektriska timmerbilarna i Värmland och ska transportera rundvirke med utmanande förutsättningar från skogsbilvägarna till de värmländska skogsindustrierna. Stora Ensos bruk i Skoghall kommer att fungera som ett nav i logistiken för samtliga bilar. Att som i detta fall testa både fordon och laddningsstation i samma system är en unik förutsättning för en framtida systemlösning i verklig drift.
– TREE är en systemdemonstration som ska visa att ett storskaligt skifte från diesel till el är möjligt och hur det påverkar arbetssätt, ruttplanering och affärsmodeller, berättar Anna Pernestål, från Skogforsk som koordinerar insatserna i TREE-projektet. Hypotesen är att om det fungerar i skogsbranschens komplexa miljö fungerar det också i de flesta andra branscher.
Världens största eldrivna lastbil för publikt vägnät
En viktig del i att minska utsläppen från godstransporter är att kunna lasta så mycket som möjligt på varje transport. Därför är den nya och helt unika 94-tonslastbilen extra betydelsefull för omställningen. Det är troligen världens tyngsta och längsta eldrivna lastbil som får gå på publikt vägnät, och den har utrymme att ta med sig 36% mer last än en vanlig lastbil. Bilen kommer att köra flistransporter i området runt Skoghall.
– Det här är ett världsunikt fordon som utmanar och effektiviserar lastbilstransporterna till en ny nivå som tidigare inte funnits i den elektrifierade lastbilsflottan. Att hitta fossilfria transportlösningar för skogsindustrins godstransporter gör att det finns en stor potential till utsläppsminskningar och minskad miljöpåverkan, berättar Jörgen Olofsson, utvecklingschef transport på Stora Enso Skog.