Nyheter

Ny rapport: fyra av fem ingenjörer vill ha mer AI-utbildning

Alldeles för få av landets ingenjörer får den vidareutbildning kring artificiell intelligens, AI, som de behöver och önskar. Det visar en ny enkätundersökning bland Sveriges Ingenjörers medlemmar. Nu behöver företag och högskolor i Ingenjörslandet Sverige storsatsa på AI för att inte tappa mark.

– Ingenjörerna inser att de måste öka sin kompetens om AI för att de själva och deras företag ska vara konkurrenskraftiga framöver. Nu är det arbetsgivarnas och högskolornas tur att ta till sig den insikten, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Rapportens resultat visar att artificiell intelligens, AI, slagit igenom brett på ingenjörernas arbetsplatser. Hälften använder redan AI-verktyg i sitt arbete i någon utsträckning. Fyra av tio svarar att AI ingår i de produkter eller tjänster som utvecklas av deras arbetsgivare.

Drygt 1 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer har i en undersökning svarat på frågor om de vill lära sig mer om AI. 81 procent av ingenjörerna uppgav i sina svar att de skulle vilja gå någon form av utbildning för att lära sig mer om AI. Över hälften skulle vilja gå en utbildning på arbetsplatsen, medan 21 procent vill göra det på ett universitet eller yrkeshögskola.

Om enkätsvaren är representativa för landets cirka 240 000 ingenjörer skulle det betyda att knappt 200 000 ingenjörer skulle vilja kompetensutveckla sig inom AI. Knappt en femtedel av ingenjörerna vill göra det på universitet eller högskola.

– Utan ingenjörer i världsklass kommer Sverige inte att kunna vara ett av de länder som leder utvecklingen mot säker, hållbar och pålitlig AI, säger Ulrika Lindstrand.

Detta föreslår Sveriges Ingenjörer:

Erbjud fler AI-kurser. Lärosätena bör anpassa utbildningar inom generativ AI och maskininlärning för yrkesverksamma.

Framtidens ingenjörsutbildningar utformas nu. På samma sätt som datorn en gång integrerades i utbildningarna, måste nu AI göra det. Det måste börja redan i dag.

Stöd små och medelstora företag i AI-utbildning. Staten bör utveckla infrastruktur tillsammans med högskolor och näringsliv för att hjälpa mindre företag med testmiljöer och ekonomiska incitament till kompetensutveckling.

Underlätta omställning mitt i arbetslivet. Sverige har ett utmärkt system för kompetensutveckling, men det måste fungera i praktiken. CSN måste ges tillräckliga resurser för att fortsatt korta ner handläggningstiderna av omställningsstudiestödet.

På bilden: Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Foto: Sveriges Ingenjörer