Nyheter

Nya steg i den stora elnätsutbyggnaden i Västmanland

Mälarenergi Elnät fortsätter sin stora utbyggnad av elnätet i Västmanland, med målet att möjliggöra elektrifieringen och öka leveranssäkerheten. Nu är det dags för en stor investering i Köping, som kommer ge ökad effekt, minska sårbarheten vid strömavbrott och underlätta för solelsanslutningar.

Mälarenergi Elnät genomför just nu historiska investeringar i Västmanlands elnät. Totalt handlar det om tre miljarder kronor fördelade på tio år.

– Klimatkrisen är världens största utmaning, men den måste lösas lokalt. En del av lösningen är ett starkt elnät som möjliggör elektrifiering och framtida etableringar. Vi har flera stora projekt igång parallellt, det är lite av ett maratonlopp som pågår, säger Malin Wallenberg, vd för Mälarenergi Elnät.

Nya steg tas hela tiden. I Hallstahammar togs en helt nybyggd mottagningsstation i drift under 2021. I samma kommun invigdes tre år senare ytterligare en mottagningsstation – en befintlig, som hade renoverats och moderniserats.

– De här två investeringarna har gett Hallstahammar ökad kapacitet och minskad sårbarhet vid strömavbrott. Samtidigt lade satsningarna i Hallstahammar grunden för vidare expansion västerut mot Köping, Arboga och Kungsör, säger Malin Wallenberg.

Det är den expansionen som sker nu. I Arboga planeras för en helt ny mottagningsstation  som ger kommunen förutsättningar för ett effektuttag som är mer än dubbelt så högt som i dag – och i mars 2025 fick Mälarenergi Elnät bygglov för en stor satsning i Köping. En befintlig mottagningsstation ska renoveras och förstärkas. Mälarenergi Elnät är också i full gång med att bygga en ny kraftledning mellan Hallstahammar och Köping.

– Mottagningsstationen i Köping och den nya kraftledningen är två satsningar som tillsammans möjliggör ett ökat effektuttag i området mellan Hallstahammar och Köping, avslutar Malin Wallenberg. Samma område får också minskad risk för strömavbrott – och vi får nya och bättre förutsättningar att ansluta mikroproduktion, det vill säga solceller och batterier.

Arbetet startar den 5 maj och beräknas vara klart i början av 2028.

Bild: Erich Westendarp